Diş Beyazlatma - Sık Sorulan Sorular
1.Eğer dişlerimi beyazlatmak istersem hangi yöntemleri kullanabilirim?
Dişleri beyazlatmak için farklı yöntemler vardır.Birincisi diş doktoru yardımıyla profesyonel beyazlatma, diğeri ise evde doktorunuzun önerisi doğrultusunda uyguanan ev beyazlatma sistemidir.
Farklı diş beyazlatma yöntemleri:
- Muayenehane ve Kliniklere uygulanabilen Office bleaching olarak bilinen ofis tipi beyazlatma sistemleridir.
- Bir diş laboratuarında yapılan dişlerinize uyan bir kalıpla, beyazlatma evde gerçekleşir.
“Ofis tipi diş beyazlatma” iki şekilde yapılabilir. Diş doktoru çok güçlü bir beyazlatma maddesini tek başına veya lazerle birlikte kullanır. İkisiyle beraber diş doktoru dişinizi plaktan arındırmak için,kumlu, süngertaşına benzeyen bir madde kullanarak dişinizin yüzeyini temizler. Daha sonra peroksit bazlı bir jel beyazlatma sürecine yardımcı olması için ışık yardımıyla kullanılır. Çoğu jel tek başına kullanılmasına rağmen bazılarının ışığa ihtiyaçları vardır. Lazer dişi beyazlatmaz. Sadece beyazlatma jelinin aktive olmasını sağlayarak gerekli kimyasal reaksiyonu başlatır (lazer dişin içine işlemez.). Bu işlem 30-45 dakika civarı sürer ve anında sonuç vermesine rağmen istenilen beyazlık seviyesi için birden fazla seans da gerekebilir.
Evde yapılan beyazlatma için, diş beyazlatma jelinin gücüne bağlı olarak gece boyunca veya birkaç saat dişe temas etmesini sağlayan bir diş kabına ihtiyaç vardır. Hazır olarak eczane vb yerlerde satılan kalıplar vardır, bunları kullanmadan önce beyazlatma sonuçlarını etkileyecek çürük veya diğer şeyler için beyazlatma işlemi öncesi diş doktorunuzu ziyaret etmenizi önerir.
Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, dişinizin ne kadar beyazlaşacağı ilk baştaki rengi ve renk bozulmasının kaynağıyla ilgilidir. Kahverengi ve sarı dişler (Sigara, kahve ve çaydan kaynaklanır.) genelde beyazlaşır. Gri dişler (lekelerden değil,dişteki pigmentlerden kaynaklanır) daha az beyazlaşır. Sonuçlar garanti edilemez. Dişinizin ilk rengini anlamak için dişinizi beyaz bir kağıtla kıyaslayabilirsiniz.
Chairside temizleme bazen birden fazla seans sayısı ve fiyatıyla en pahalısı olmasına rağmen en hızlısıdır. Evde kullanılan temizleme setleri diş dhekimlerinden alınabilir ve istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Dükkandan alınabilen setlerse daha az pahalıdır fakat diş hekimleri tarafından fazla etkili bulunmazlar. En bilinen yan etki diş beyazlatma yapılırken ve sonrası 1-2 gündeki sıcak-soğuk hassasiyetidir. Eğer her akşam dişinize kalıbı yerleştirmeyi unutacağınızı düşünüyorsanız veya sonuçları beklemek için çok uzun beklemek istemiyorsanız ofis beyazlatması sizin için daha iyi bir çözüm olabilir. Bu çözüm eğer dişleriniz renk olarak birbirlerinden farklılarsa diş doktorunun dişlerinizle teker teker ilgilenebilmesini de sağlar. Düzgün bir bakımla beyazlatılmış dişler birkaç yıl parlak kalırlar. Dişlerinizi olabildiği kadar beyaz tutabilmek için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:
Beyaz diş diyetini uygulayın: Kırmızı şarap yerine beyaz, espresso yerine cappucino, böğürtlen suyu yerine üzüm suyu için.
İçinde hafif abrasive veya peroksit bulunduran dişmacunu kullanın.( örneğin Opalescence toothpaste, Rembrant Whitening Toothpaste veya piyasada bulabileceğiniz diğer beyazlatıcı diş macunları)
2. Beyazlatma güvenli midir yoksa dişlere zarar verir mi?
Yapılan araştırmalar ve mikroskopik çalışmalar 10% beyazlatma solüsyonu kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermişlerdir. Yapılan bütün çalışmalar 10% solüsyon ile yapılmıştır. Yapısal değişiklik ve kalıcı hasar oluştuğunu gösteren tek bir araştırma bile yoktur. Diğerleri de doktorunuzun doğru sürelerde ve diş yapınıza göre yapacağı uygulamalar ile güvenlidir.
3.Diş beyazlatmanın yan etkileri nelerdir?
Bütün beyazlatma jelleri az çok hassasiyete sebep olur. Bu soğuk sıcak içeceklere ve havaya bile karşı oluşan hassasiyet rahatsızlık verir. Bu normal ve beklenen bir yan etkidir. Bazı markalar beyazlatma sonrası hassasiyeti azalttığı iddia edilen maddeler içerirler. Kullanıcı geri dönüşlerine göre çok etkili gözükmemektedir. Hassasiyet 24-48 saat içinde geçmezse beyazlatıcı kullanımını kesmenizi tavsiye ederiz. Hassasiyet durumunda diş hekiminizin uygulayacağı fluorur ve size önereceği diş macunu veya kremleri bu diş hassasiyetini azaltacaktır. Hassasiyeti azaltmak için içerisinde potasyum nitrat bulunduran dişmacunları da işe yarar.
4.Çok hassas dişlerim var, diş hassasiyetine sebep olur mu ve olursa nasıl tedavi edilebilir?
Dişleriniz beyazlatıcı jel kullanmaktan dolayı mı hassas? Yoksa normalde de aşırı hassasiyet mevcut mu? Eğer diş beyazlatma işlemi öncesi de diş hassasiyeti mevcutsa bu durumda diş hekiminiz hassasiyet giderici tedavi uygulamalı sonuç alındıktan sonra diş beyazlatmasına geçilmelidir.
5.Dişlerimin maksimum beyazlaması ne kadar sürecek?
Sonuçlar farklıdır. Bazı dişler bir iki günde beyazlarken, bazıları bir iki ay sürebilir. Çoğu insanın dişleri 2-3 haftada beyazlar. Dişlerinizde sarılaşma grileşmeden ne kadar fazlaysa beyazlatma o kadar iyi olacaktır. Antibiyotik kullanımından kaynaklanan grileşmenin beyazlatılması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süreç gerektirebilir, sonuç alınamazsa laminate veneer uygulaması düşünülebilir.
6.Beyazlatma ne kadar süre etkisini korur?
Genelde beyazlatma sonrasında renk yavaşça kaybolur ve 6 ayla bir yıl arasında sabit kalır. Her 4-6 ayda bir 1-2 seansla bakım sağlanması tavsiye edilir.
7.Hamile veya yeni doğum yapanlara diş beyazlatma niye tavsiye edilmez?
Bu konuda bir araştırma yapılmamıştır ama üretici firmalar bu işlemin hamile ve emziren annerlerde yapılmasını tavsiye etmezler.
8. Beyazlatma jeli kaplama, porselen kuronlarımı da beyazlatır mı?
Bütün beyazlatma maddeleri doğal diş yapısı üzerinde çalışırlar. Bu demek olur ki porselen kaplama kuron ve köprüler beyazlamazlar. Yeni beyazlamış dişinizin rengine uyması için bütün bunların değişmesi gerekebilir.
9. Disbeyazlatmanedir.com diş beyazlatma için hangi sistemi veya jeli tavsiye eder?
Şu an farklı diş beyazlatma sistemlerini tarafsız olarak kıyaslayan bir araştırma yoktur. Hepsinin işe yaramasına rağmen bazı jeller daha hızlı sonuç verebilirler. Hangi ürün kullanılırsa kullanılsın bazı dişler çok iyi beyazlamalarına rağmen bazı dişlerde çok az beyazlama olabilir. Bizim tavsiyemiz daha önce kullandığınız markayı kullanmanız veya memnun değilseniz yeni bir marka veya kalite denemenizdir. Sonuçta kullanılan beyazlatıcı madde gerçekten bir kişisel seçimdir. Bu seçimde de daha önceki tecrübelerinize dayanarak en iyi kararı diş hekiminiz ile beraber verebilirsiniz.
10. Diş Beyazlatma jelinin raf ömrü nedir?
Beyazlatma jelinin raf ömrü buzdolabında 2 yıl, normal ortamda 1 yıldır. Dışarıda tutulan jel kuru ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Kullanılan miktar ürünün gücüne bağlıdır.
11. Kullanılan farklı yüzdeler ne anlama geliyor?
Kullanılan yüzdeler (%’ler) beyazlatma maddesinin oranı demektir. Genelde yüzdesi fazla olan ürünün gücü ve etkisi de daha fazladır. Fakat yine de bu kanıyı destekleyen bir araştırma yoktur. Yüksek yüzdelerin bir avantajı kullanım ve etki süresidir. 10-16% birkaç saatten bir geceye kadar kullanılırken, 20-22% her seansta bir kaç saat kullanılabilir. Diş beyazlatma sisemlerinin içerik ve muhteviyatlarına bağlı olarak diş hekiminiz süre ve uygulama konusunda size en doğru yölendirmeyi yapacaktır.
12. Hangi diş beyazlatma jeli en etkili veya hızlıdır?
Çoğu beyazlatma ürünündeki aktif madde aynıdır. Bazıları biraz daha hızlı etki göstermelerine rağmen çalışma prensipleri aynıdır.Bazı dişlerin ürün ne olursa olsun diğerlerinden daha zor temizlendiğini lütfen unutmayın. Ne kadar yaşlıysanız ve ne kadar gri dişleriniz varsa beyazlatma o kadar zor olacaktır. Bazı dişlerde hangi ürünü kullanırsanız kullanın az miktarda beyazlatma olacaktır.
13. Dişlerimi evde beyazlatmak için kaç tane beyazlatma şırıngası almam lazım?
Her markanın şırıngasının içindeki madde miktarı farklı olduğundan şırınga yerine ml. ve cc. kullanmak daha kolay olacaktır.Genelde her seans başına 0.5 ml. beyazlatma jeli yeterlidir. Bu yüzden sarı dişleri olan ortalama bir insanın 10-15 ml.’ye ihtiyacı olacaktır. Daha sonra bakım için biraz bulundurmanız gerektiğini unutmayın. Grileşmiş dişlerin temizliği daha zor olacağından daha fazla jel gerekir. Yapılmış olan kalıbın iç yüzeyine sadece 8 dişin olduğu yere küçük bir damlanın yeteceğini unutmayın. Ağzınızın arkasındaki dişler gülümseme sırasında gözükmediğinden bunları beyazlatmak gerekli değildir.
14.Carbamide peroxide and hydrogen peroxideli beyazlatma jelleri arasındaki fark nedir?
İki tane beyazlatma ana maddesi vardır. Carbamide peroxide (e.g. Opalescence, dentist.net, Nite white) ve hidrojen peroksit (e.g. Day White, Zoom, and Nite White turbo). Kıyaslarsak 7.5% hydrogen peroxide 16% carbamide peroxide a denk gelirken, 9.5% hidrojen peroxide 26% carbamide peroxide a denk gelir. Carbamide peroxide hydrogen peroxide’a ayrışır. Kullanıcılar nite white’ı carbamide’in önce hidrojen peroxide e dönüşmesi gerektiğinden daha uzun süre kullanmalıdırlar. Aralarındaki tek fark kullanım süresidir. Nite white ilk çıktığında carbamide peroxide’ın hydrogen peroxide’a dönüşmesi için 10% solüsyonla hazırlanmıştı. Sonraları, daha etkili çözümler için 16% ve 22% lik çözümler çıktı. 16% gece boyunca kullanılırken, 22% 1 saat boyunca kullanılır. Day white ve nite white tamamen aynı sonucu verirler ve Day white ın içinde 9.5% fazla solüsyon olmasına rağmen, daha etkili olduğunu kanıtlar bir çalışma yoktur.
15. Beyazlatma sonrası kahve ve kırmızı şaraptan ne kadar uzak kalmalıyım?
Beyazlatma ve sonrası yaklaşık 2 hafta boyunca bunlardan uzak kalmanız tavsiye edilir. Disbeyazlatmanedir.com yine de yaşam stilinizi değiştirmemenizi tavsiye eder. Eğer dişlerinizin zamanla sarılaştığını görürseniz, her 4-5 ayda bir bakım yapılabilir.
16. Dişler herkeste aynı mı beyazlar?
Hayır… Sonuçlar farklıdır. Bazı dişler birkaç günde farkedilir derecede beyazlaşsa da bazılarının farkedilmesi aylar alabilir. Dişlerinizde sarılaşma grileşmeden ne kadar fazlaysa o kadar iyi sonuçlar alınacaktır. Antibiyotik kullanımından kaynaklanan lekelerin temizlenmesi daha zordur. Bazı dişlerde hangi ürünü kullanırsanız kullanın az miktarda beyazlatma olacaktır.Sonuçlar garanti edilemez.
17. Dişetlerinin yakını dişin diğer bölgelerine göre daha az beyaz?
Beyazlatıcının dişin sadece alt kısmını değil her yerini kapladığından emin olun. Ortalama diş, beyazdan, dişetlerine yakın bölgelerde daha az beyaza doğru gider. Bu normal ve tahmin edilen bir sonuçtur. Bu bölgedeki daha ince mineden dolayıdır. Grileşmiş dişlerde bu geçiş daha farkedilebilirdir. Unutmayın ki bu aradaki renk farkı zamanla karışacaktır.
18. Beyazlatmaya yeni başlamama rağmen benekler ve beyaz noktalar yüzünden düzgün durmuyor. Beyazlatmaya devam mı etmeliyim yoksa bırakmalı mıyım?
Dişin bazı bölgelerinin örneğin dekalsifikasyon bölgelerinin beyazlatıcıya daha hızlı tepki vererek beyaz noktalar çıkarması normaldir. Beyazlama bittikten sonra bu beyazlıklar kaybolarak daha uyumlu bir görüntü vermektedirler.
19. Beyazlatma jelini ne kadar süre kullanmalıyım?
Beyazlatmanın ne zaman bitirileceği kişisel ve diş hekiminizin kararı ile sonuçlandırılacak bir tercihtir. Sonuçlardan memnun olduğunuz zaman bırakabilirsiniz. Dişler birkaç gün veya 2 hafta içinde beyazlarlar ve sonunda daha fazla beyazlamayacakları bir noktaya gelirler. Bu ulaşacağınız son noktadır ve buradan sonra daha fazla beyazlamayacaktır. Biraz solmaları ve daha sonraları stabil bir renkte durmaları normaldir. Disbeyazlatmanedir.com 2-4 haftadan daha fazla beyazlatma tavsiye etmez. Çoğu diş tedavinin ilk haftasında iyice beyazlarlar.
20. Grileşmiş lekeli dişlerim var ve dişlerimi beyazlatmak istiyorum.
Tetrasiklin renkleşmelerinin beyazlatılması zordur. Sonuçlar değişir ve garanti edilemez. Eğer bir marka beyazlatıcı kullandıysanız diğer bir markayı kullanmanız çok şey farkettirmeyecektir. Tetrasiklinlii dişleri beyazlatırken bazen ortaya eşit olmayan beyazlama veya düşey tetrasiklinli çizgileri çıkabilir. Bazı durumlarda ise dişler düzgün beyazlayarak kullanıcıyı memnun etmiştir. Beyazlatma ürünlerinin kullanımı kabul etmek, kullanımdan gelen bütün riskleri kabul etmek demektir. Tetrasiklinli lekeli dişlerde temizleme öncesi diş doktoruna görünmeniz önerilir ve sonuçları görmek için birkaç ay beklemek gerekebilir.
21. Tetrasiklin lekeli dişlerimi ne kadar süre beyazlatabilirim?
Normal dişler için 6 aya kadar beyazlatma kabul edilebilir. Bazı araştırmalar tetrasiklinli lekeli dişler için 6 aya yakın beyazlama yapılabileceğini söylese de biz 8 haftalık bir sürenin yeteceğine inanıyoruz. Eğer dişleriniz daha fazla beyazlamıyorlarsa bu durmak için iyi bir zamandır.
22. Eğer dişimde köprü veya ortodontik tel varsa diş beyazlatma yaptırmam sorun olur mu?
Eğer kalıp maddesi, tel veya köprünün altına sıkışırsa köprü veya telinizi gevşetebilir ve kalıbı çıkarmakta zorluk çekersiniz. Ayrıca ortodontik (tel) tedavinizin bitmesinin ardından diş beyazlatma yapılmsı daha uygundur. Köprü protezleriniz var ise arka bölgede ise problem olmaz ama ön bölgede ise dişleriniz beyazlayıp porselenleriniz dha koyu kalacağı için bu problem yaratabilir, bu durumda da eğer zamanı geldiyse köprü veya kuronunuzu yeniletmek ve yeni beyazlamış renge göre yapılması daha uygun olacaktır.
23. Çocuklarımın benekli dişleri var. Beyazlatma işe yarar mı?
Benekli dişler diş gelişimi sırasındaki fazla floridden kaynaklanır. Bu duruma fluorozisdenir. Mükemmel gözükmeseler de bu dişler çürümeye karşı aşırı dayanıklıdırlar. Benekler aynı zamanda ortodontik tedavi sonrasında da görülebilir. Yetersiz hijyenden kaynaklanan bu dekalsifikasyon durumunda bu bölgeler çürüğe karşı daha hassastırlar. Çocuklar ve beyazlatma üzerine bir araştırma yapılmamış ama geçici diş hassasiyeti haricinde yan etkisi görülmeyen beyazlatma işlemleri yapılmıştır. Beyazlatma için dişler tam çıkana kadar beklenmesini tavsiye ederiz, aksi taktirde çıkmamış bölgeler beyazlamayacaklardır. Beyaz noktalar daha hızlı beyazlamalarına rağmen çevrelerindeki bölge beyazladıkça aradaki fark yokolur. Çevredeki bölgeler daha beyaz olacağından beyaz noktalar daha zor farkedilir. Sonuçlar değişir ve garanti verilemez. Gene olarak çocuklarda pulpa odası (diş sinirlerinin bulunduğu kısım) fazla genişse diş beyazlatma önerilmez, buna uygun olup olmadığını ise çekilecek filmler ile diş hekiminiz tespit edecektir, ama normal şartlar altında en alt sınır 16-18 yaş olarak kabul edlebilir.
24. Opalescence F and Opalescence arasındaki fark nedir?
F fluorid ve PF de fluorid ve potasyum nitrat demektir. İkisi de diş hassasiyetine karşı beyazlatma jelinin içinde bulunurlar. PF hem potasyum nitrat hem fluorid içerdiğinden daha etkilidir. İkisi de aynı miktarda beyazlatmalarına rağmen PF’in daha az hassasiyet yarattığı bilinmektedir.
25. Yaptırdığım kalıplara beyazlatıcıyı yaymak çok zor. Jeli daha eşit dağıtmak için bir tavsiyeniz var mı?
Bütün yapmanız gereken beyazlatıcıyı uzun ince bir hat halinde kabın dış yüzeyinin iç tarafına yaymaktır, böylece ip şeklini alan jel taşma yapmaz. Kabı dişinizin üstüne yerleştirince diş beyazlatıcıyı yayacaktır. Beyazlatıcının dişi kapladığı yerleri görebilirsiniz ve eğer bazı yerlere az gelmişse kapla biraz oynayarak jelin eşitçe yayılmasını sağlayabilirsiniz. Jel her zaman yoğun ve akışkan olmalıdır. Jel daha akışkanlaştırılarak dişe yayılması kolaylaştırılır ve böylece daha iyi bir beyazlama sağlanır. Eğer ürünü buzdolabında tutuyorsanız daha akıcı olması için birkaç saat oda sıcaklığında bekletilmesi tavsiye edilir.
26. Diş Beyazlatıcının kapağından sızmasını nasıl engelleriz?
Kullandıktan sonra şırınganın gerisini biraz çekerek şırınga içindeki hidrolik basıncı azaltabilirsiniz. Bu taşmayı engelleyecektir.
27. Diş beyazlatma için Kalıplarım var yeni beyazlatma jelleri iseyebilir miyim?
alıpları olup da beyazlatma kabına ihtiyaç duyanlar için diş hekimi ziyareti olmadan beyazlatma işlemine başlamaları önerilmez.
28. Beyazlatma sırasında dişetlerim yanmaya başladı ve şu an bazı yerleri beyaz. Bu fazla jel kullanmaktan mı oluyor?
Kaplar ya dişetlerinin üstünde ya da çok dolular. Bütün yapmanız gereken kabın içine her diş veya beyazlatma çizgisine küçük bir damla jel damlatmaktır. Dişetleri birkaç saatte normale dönerler ve beyazlık kaybolur. Dişetleri düzelene kadar yeniden beyazlatmadan veya acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Bir sonraki sefer daha az süre kullanın ve yavaş yavaş arttırın.
29. Hazır Diş beyazlatma strip’leri de dişlerde hassasiyete yol açar mı?
Evet bütün beyazlatma ürünleri hassasiyete yok açar, fakat kullanımdan birkaç gün sonra hassasiyet yokolur. Eğer dişleriniz hassassa stripleri bir kere kullanın ve oluşan hassasiyet azalınca tekrarlayın. Bütün beyazlatma maddelerinin hassasiyet yarattığını unutmayın.
30. Evde kullandığım diş beyazlatma jellerini doktorumun önerdiği şekilde günde 2 defa her biri 1 saati aşmamak kaydıyla kullanılmasına rağmen 2 defa kullanım sırasında uyuya kaldım. Şu an dişlerimin bazı yerlerinin düz bazı yerlerinin ise pürüzlü olduğunu hissediyorum. Dişimin minesine hasar vermiş miyimdir ve eğer öyleyse bunu düzeltmenin bir yolu var mıdır?
Beyazlatma üzerine yapılan çoğu araştırma 10% solüsyon ile yapılmıştır. Üreticiler daha yüksek çözünürlüklerin zararlı olmadığına inansa da insan asitli yiyecek ve içecek aldığında olduğu gibi dişten mineral azalması olur. Piyasada diş yüzeyi tarafından emildiğine inanılan gerekli mineralleri içeren remineralizasyonu sağlayan diş macunları vardır. Aynı zamanda hassasiyete de iyi geldiği bilinen bu tarz diş macunlarının beyazlatma sırasında kullanımını tavsiye ederiz. Ayrıca bu tip bir durumda diş hekiminizin uygulayacağı fluorur ve benzeri takviyelerde faydalı olacaktır.
31. Her zaman dişlerimin çok parlak olmasını istemişimdir fakat bence pahalı bir işlem. Birkaç aydır dişlerimi karbonatla fırçalıyorum ve şu an dişlerim çok hassaslar. Yıllık muayenemde diş hekimim dişlerimde, diş eti çekilmesi veya dişeti hastalığı olmadığını söyledi. Diş beyazlatma için ne tavsiye edersiniz?
Hassas dişlere sahip olmak normal değildir ve teşhis edilip düzeltilebilirler. Bu konuda sorumlu olmamak için en doğrusu diş hekimine gitmenizdir, kendi başınıza diş hassasiyeti konusunda içinde potasyum nitrat içeren herhangi bir dişmacunu kullanmanızı tavsiye ederiz, bunlar marketlerde genelde “hassas dişler”vb. başlıklar altında satılır. Bu diş macunlarının tavsiye edilen kullanım sürelerinin birkaç hafta olduğunu unutmayın. Bugünlerde sadece diş hassasiyetine değil reminerilazyon sayesinde küçük çürükleri de geçiren remineralizasyon dişmacunları çıkmıştır. Beyazlatma diş hassasiyeti yaratır ve olan hassasiyeti arttırır, bu yüzden diş beyazlatmadan birkaç hafta önce hassasiyet giderici diş macunu kullanımını tavsiye ederiz.