Klinikte Diş Beyazlatma
Yöntem 35% hidrojen peroksitin ısı yada ısık ile aktive edilemesi esasına dayanır. Yöntemde kullanılan malzemeler şunlardır: beyazlatma çözeltisi (30-35% H2O2), ısı kaynağı, koruyucu gözlük, gazlı bez, lastik örtü, yumuşak dokuları korumak için gliserin bazlı alkali madde, fosforik asit, gazlı bez, sodyun hipoklorit.
Klinik Uygulama
1. Aşama: Diş yüzeylerindeki dış renkleşmeler ve varsa diştaşları periodontal yöntemlerle temizlenir.
2. Aşama: Başlangıç fotografı alınır. Renk skalası ile başlangıç rengi belirlenir.
3. Aşama: Çevre yumuşak dokular gliserin vada vazelin içeren bir pat ile ısı ve hidrojen peroksitin zararlı etkilerinden korunmak amacı ile örtülür.
4. Aşama: Lastik örtü takılır. Lastik örtü ara yüzlerde mumlu diş ipi yada plastik bir iplikle sabitlenmesi gereklidir. Zira mumsuz dişipi kullanımı hidrojen peroksitin emilimine neden olur.
5. Aşama: Diş yüzeyleri cilalanır ve lastik örtüden çıkan artık koruyucu krem uzaklaştırılır.
6. Aşama: Mine yüzeyleri hidrojen peroksitin penetrasyonunu kolaylaştırmak amacı ile 7 saniye 35% fosforik asit ile dağlanır, yıkanır ve kurutulur.(Bu aşama kullanılacak sisteme gore değişiklik göstermektedir, her sistemde kullanılmayabilir)
7. Aşama: Dudakların ısıdan etkilenmesini önlemek için nemli bir gazlı bez lastik örtünün altına, dudakların üzerine yerleştirilir. Hastaya koruyucu gözlük takılır.
8. Aşama: Tek katlı bir gazlı bez beyazlatılacak diş arkı üzerine yerleştirilir ve 35% hidrojen peroksit ile ıslatılır. Aktivasyon ışık ile yapılacaksa bu işlem için özel olarak hazırlanmış karışım kullanılmalıdır.
9. Aşama: Isı kaynağı beyazlatılacak dişlerden 30 cm. uzağa yerleştirilir. Aletin reostası 115oF a ayarlanır. Hastada oluşan hassasiyet niform edilerek ısı 140oF e kadar yükseltilir. Bu şekilde 20-30 dakika süreyle hidrojen peroksitin aktivasyonu sağlanır. Isı aktivasyonu sırasında hidrojen peroksit buharlaşacağı için, gazlı bez gerektiğinde yeniden hidrojen peroksit ile nemlendirilmelidir.
10. Aşama: Gazlı bez kaldırılır, artık beyazlatma maddesi 5.25% lik nifor hipoklorit ile tamponlanır. Eğer renkleşme niform değilse, yalnızca daha koyu renkleşme olan bölgelere hidrojen peroksit uygulanarak ısı aktivasyonuna 5 dakika daha devam edilir.
Bu şekilde yapılan beyazlatmanın başarısı, renkleşmenin sebebine ve ağırlığına bağlıdır. Yaşlanma ile olan renkleşmelerde, fluoroz renkleşmesinde çoğunlukla 1 seans yeterli olmaktadır. Tetrasikline bağlı renkleşmelerde ise 3 hatta 4 seans gerekli olabilir.